Kritisch selecteren bezorgt SELL Veulenveiling topcollectie

Montana Win T is een halfzus van de KWPN-hengst Grand Galaxy Win T.

Al jarenlang timmert SELL Veulenveiling aan de weg door veulens te selecteren die zich op latere leeftijd in de sport en fokkerij bewijzen. Ook dit jaar is de selectiecommissie er wederom in geslaagd een topcollectie samen te stellen bestaande uit nakomelingen van bewezen verervers, aangevuld met veulens voortkomend uit hengsten van nieuwe jaargangen. Een ding is duidelijk: met een kritisch oog selecteren en daarbij de bloedlijnen zwaar laten meewegen is wat de klok slaat. 

Voorzitter Anton van Limpt kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar dinsdag 5 september, wanneer de 69 geselecteerde veulens onder de hamer komen. “Ik denk dat we mogen spreken over een kwaliteitsvolle collectie, waarmee we heel erg content zijn. Dat komt ook doordat we, nog meer dan voorgaande jaren, heel kritisch geselecteerd hebben. Daarbij hebben we ook extra gelet op de bloedopbouw en met name de prestaties uit de moederlijn.”

Vertrouwen in veiling

Het voortraject van selecteren voorliep heel voorspoedig. Zo meldden fokkers hun fokproducten in grote getalen aan. “Het is mooi om te zien dat het vertrouwen in de veiling terugkomt. We kunnen er trots op zijn dat hele goede fokkers, met bewezen lijnen, ons weten te vinden.”

In de springrichting verschijnen heel wat veulens in de baan waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. Zo maakt een Zirocco Blue VDL-dochter uit de volle zus van Grand Prix-merrie Utascha, die onder Eric van der Vleuten en Jeroen Dubbeldam op het hoogste niveau succesvol was, haar opwachting. Comme il Faut tekent voor het vaderschap van twee veulens en blijven ook nakomelingen van topverervers Cornet Obolensky, Diamant de Semilly, Balou du Rouet en Vigo d’Arsouilles niet uit. “Ik denk dat de veulens stuk voor stuk over mooi opgebouwde bloedlijnen beschikken, waarbij de meeste moederlijnen rechtstreeks internationaal goed presterende paarden hebben voortgebracht”, is Van Limpt enthousiast.

Geen concessies op kwaliteit

Ook bij de dressuurveulens zijn er op kwaliteit geen concessies gedaan bij de selectie. Montana Win T (v. Fürstenball), een halfzus van de KWPN-hengst Grand Galaxy Win T, is daarvan een perfect voorbeeld. Dream Boy, die met zijn nakomelingen hoge ogen gooit op zowel keuringen als in de sport, is eveneens met een aantal nazaten vertegenwoordigd, net als bewegingsgeweldenaren Glock’s Zonik, Negro, Everdale en Glock’s Toto jr.

Daarnaast staan er, zoals elk jaar, kinderen van hengsten uit de nieuwe jaargang op de veilinglijst. Van Limpt is vanzelfsprekend ook over de dressuurveulens zeer te spreken. “De veulens zijn niet alleen heel mooi, maar kunnen ook heel goed bewegen en komen uit goede stammen. Daarnaast hebben we een aantal knappe nazaten van jonge belofte hengsten weten te selecteren waarvan wij veel verwachten.”

Buitenlandse belangstelling

Dat de collectie nu al in de smaak valt bij het publiek blijkt. Nadat de veilinglijst gepubliceerd was waren de eerste positieve geluiden zowel internationaal als nationaal al hoorbaar. “We hebben van alle kanten al serieuze belangstelling ontvangen, zeker ook vanuit het buitenland. Dat merken we ook aan de reserveringen voor de VIP-plaatsen en de telefonische bieders die zich nu al gemeld hebben. Dat is een goed teken. Ik kijk met vertrouwen uit naar 5 september”, besluit Van Limpt.