Aankopen Peter van der Kallen op SELL Veulenveiling Brabant pakken succesvol uit

Peter van der Kallen

Handelaar Peter van der Kallen, ook wel bekend als 'Dutch Pete', is sinds zijn terugkeer uit de Verenigde Staten, acht jaar geleden, steevast van de partij op SELL Veulenveiling Brabant. Vrijwel elke jaar investeert hij op de veiling in jong talent waarvan enkele door de jaren heen uitgegroeid zijn tot zeer succesvolle springpaarden.

“De meeste veulens die ik op de veiling aanschaf, koop ik met het oog op doorverkoop. Een van de bekendste veulens van SELL is de nu vijfjarige Humber One F (Numero Uno x Zürich). Die heb ik zelf maar heel kort in mijn bezit gehad, want al vrij gauw kwam er interesse vanuit Amerika. Inmiddels is hij daar heel succesvol en werd hij op vierjarige leeftijd vierde op de Noord-Amerikaanse kampioenschappen”, vertelt Van der Kallen enthousiast.

In datzelfde jaar dat de handelaar de Numero Uno-nakomeling aanschafte, haalde hij ook Haute Couture (Verdi x Quasimodo van de Molendreef) naar zijn stallen. “Dat paard is uitgegroeid tot een ware hunter en heb ik nog wel in mijn eigendom, evenals de nu 2,5-jarige Karamba (Latour x Indoctro) die we aan het klaarmaken zijn voor de hengstenkeuring.” Een andere Indoctro-nakomeling, vond via Van der Kallen ook zijn weg naar de Verenigde Staten waar hij in de hunter classes imponeert.

Doorverkoop
De handelaar koopt de veulens veelal met het oog op doorverkoop. “Het ligt een beetje aan de collectie hoeveel ik er per jaar koop, soms zijn dat er vier of vijf. Een andere jaargang maar een of geen. Ik ben wel elk jaar van de partij. Nadat ik de collectie voor die tijd via de beschikbare informatie heb bekeken, zorg ik ervoor dat ik in Asten op tijd aanwezig ben. Ik wil de veulens in de presentatie zien lopen. Daarbij zit ik niet op de tribune, maar sta ik bij de ingang. Ik wil er bovenop staan om ze van dichtbij zo goed mogelijk te kunnen beoordelen. Amerika is voor mij de grootste afzetmarkt waardoor ik de veulens heel sterk op het model beoordeel. Daarbij kijk ik of ze qua type geschikt kunnen zijn als hunter, al heb ik ook wel veulens gekocht die goed in het springpaardmodel staan. Verder neem ik de foktechnische gegevens vanuit de moederlijn mee in mijn beslissing en natuurlijk mijn bevindingen wanneer ik ze op de veiling in het echt zie. Dan let ik bijvoorbeeld ook op het beenwerk”, legt de handelaar uit.

Voor Van der Kallen is SELL Veulenveiling een goede manier om aan beloftevolle talenten te komen. “Allereerst woon ik vlakbij. Naast dat het dus makkelijk is om even langs te rijden ken ik ook de meeste merries uit de buurt en de fokkers die de veulens gefokt hebben. Daardoor weet ik ook welke afstammelingen uit de diverse lijnen komen en de prestaties van deze paarden op latere leeftijd. Daarnaast is het een goede manier om diverse veulens zo met elkaar te vergelijken.”

Twee op het oog
Of de handelaar dit jaar weer tot aankoop overgaat is nog niet zeker. “Ik heb twee veulens op het oog, maar die wil ik eerst in de presentatie nog goed bekijken.” Morgen neemt Van der Kallen dus zijn vaste positie, bij de ingang van de baan, opnieuw in.